Składniki:
1 kg schabu
Nadzienie:
3-4 jajka
½ kostki prawdziwego masła
mały słoiczek chrzanu
1 łyżka majonezu
pęczek szczypiorku
sól, pieprz i cukier do smaku
Galareta:
4 łyżki żelatyny
ok. 1 litr rosołu lub wywaru
Schab po warszawsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab posolić i upiec w naczyniu żaroodpornym.
Jajka ugotować na twardo i posiekać bardzo drobno. Do jajek dodać masło, chrzan, majonez, doprawić do smaku: solą, pieprzem, cukrem i porządnie wymieszać.
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Gdy napęcznieje zalać 1 szklanką gorącego rosołu lub wywaru i rozmieszać aż do rozpuszczenia się żelatyny. Dolać pozostały rosół i wymieszać. Przestudzić.
Upieczony schab pokroić na plastry ok. 1,5 cm. Każdy plaster schabu przekroić do połowy tak, aby powstała kieszonka. Do każdej kieszonki w schabie nakładamy delikatnie nadzienie.
Schab układamy na półmisku.
Szczypiorek drobniutko siekamy. Posypujemy nim wystające ze schabu nadzienie.
Zalewamy tężejącą galaretą.
Komentarze