Schabowe nadziewane w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Aromatyczny, sezonowy obiad :)

Składniki:

  • 0,5 kg schabu
    suszone pomidory z kaparami
    1/2 główki czosnku
    garść świeżych ziół, bazylii i oregano
    3 większe pomidory
    1/2 cukinii
    1 szalotka
    sos piri-piri
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    słodka papryka
    3 łyżki mąki

Schabowe nadziewane w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażące się kotlety 1. Schab pokroić na plastry, każdy posypać solą i pieprzem, skropić sosem piri-piri i wetrzeć rozgnieciony czosnek. Na każdym kotlecie ułożyć suszone pomidory z kaparami, plasterki szalotki i po 2 listki bazylii. Kotlety złożyć na pół. Mąkę wymieszać z przyprawami i obtoczyć w niej kotlety. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • z warzywami
2. Pomidory obrać ze skórki i pokroić, cukinię wydrążyć i zetrzeć na grubym oczku, wrzucić do kotletów, posolić, popieprzyć i skropić 2-3 łyżkami sosu piri-piri. Dodać resztę przeciśniętego przez praskę czosnku i posiekaną szalotkę. Przykryć i dusić 20 minut.
  • w sosie 3. Sos doprawić do smaku i dodać posiekane świeże zioła. Dusić jeszcze 5-10 minut. Podawać np. z ryżem. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy