Znowu schab....no tak, ale jest to mięso z którego na poczekaniu można coś wyczarować i pewnie dlatego tak go lubimy :)
Składniki:
1 kg schabu
ok. 400 g grzybów leśnych świeżych (poza sezonem mrożonych lub ze słoika)
2 średnie pokrojone w kostkę cebule + 1 łyżka masła do smażenia
100 ml. słodkiej śmietanki % tłuszczu dowolny - u mnie 10%
sól, pieprz, ulubione zioła
łyżka mąki to obtoczenia mięsa
olej do smażenia
Schabowe kieszonki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby ( jeżeli świeże ) oczyścić, pokroić w małe kawałki i trochę podgotować w osolonej wodzie.
Na patelni roztopić masło, przeszklić najpierw cebulę, dodać grzyby i dusić 10 minut, pod koniec dodać śmietanę, sól i pieprz, jeszcze trochę dusić aż do zredukowania płynów.
2.W czasie kiedy grzyby się duszą, umyty i osuszony schab pokroić na grubsze porcje, czubkiem ostrego noża wykrajać kieszonki, posypać lekko solą, pieprzem i ziołami ( u mnie jak zwykle lubczyk )
3.Gotowe grzyby lekko przestudzić i nadziać nimi mięsne kieszonki.
4.Pospinać wykałaczkami i lekko obtoczyć w mące strzepując jej nadmiar.
5.Przesmażyć na oleju i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, w którym będą się dusiły.
6.Podlać lekko osoloną wodą, tak aby w czasie duszenia pokrywała dno naczynia.
Dusić ok. 25-30 minut to zależy od schabu.
Jeżeli został farsz grzybowy to dodać go do wody która została i lekko zaklepując mąką sporządzić sosik.
Komentarze