Schabowe "pierogi" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewką obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Pora obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pora i marchewkę, smażyć chwilę. Następnie dodać paprykę, całość posypać solą i pieprzem, wymieszać i smażyć wszystko razem ok. 10 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Warzywa powinny pozostać chrupkie.
2.W międzyczasie mięso umyć, pokroić na 4 kotlety. Kotlety rozbić tłuczkiem i posypać z obu stron solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułożyć plaster żółtego sera, na to wyłożyć porcję farszu warzywnego.
3.Złożyć mięso na pół, formując na kształt pieroga. Brzegi zeszyć nicią lub spiąć wykałaczkami.
4.Gotowe kotlety panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na dużej ilości rozgrzanego oleju, na wolnym ogniu pod przykryciem.
Komentarze