Schabowe plastry na kapuście kiszonej

4.5 (140 ocen)

  • 20 min

Doskonały pomysł na obiad - "surówka" robi się z mięsem. Propozycja nie tylko na schab, ale i drób - np. udka i skrzydełka z kurczaka.

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 kg schabu bez kości
    1/2 kg kapusty kiszonej
    1 duża marchewka
    3 łyżki oliwy z oliwek
    kilka liści laurowych
    kilka ziarenek ziela angieskiego

    do smaku:
    przyprawa uniwersalna
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz
    papryka słodka
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Schabowe plastry na kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapustę mieszamy z marchewką i olejem 1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na plastry (jak na schabowe) i oprószamy z obu stron solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą słodkiej papryki. Odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy kapustę kiszoną - płuczemy raz lub dwa w zimnej wodzie by pozbyć się nadmiaru kwasu. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Łączymy kapustę z marchewką i oliwą, dodajemy odrobinę przyprawy uniwersalnej.
  • Rozkładamy w naczyniu i układamy liście i ziele 2. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, rozkładamy liście laurowe i ziele angielskie.
  • Rozkładamy schab i wstawiamy do piekarnika 3. Na wierzch układamy plastry schabu. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Marchewka Schab Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować