To danie dowodzi, że w prostocie tkwi siła. Plastry schabu upieczone w ten sposób są soczyste i aromatyczne. Bardzo posmakowały mojemu Mężowi, który jest typowym "mięsożercą" :)
1 godz. 20 min
Składniki:
-75 dag schabu bez kości
-8 cebul
-sól i pieprz
-2-3 łyżki oleju słonecznikowego
Schabowe plastry pieczone z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na plastry.
2.Plastry schabu z każdej strony solimy i obficie posypujemy pieprzem. Wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
3.Cebulę obieramy i kroimy w grube pióra.
4.Plastry schabu układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wykładamy na nie cebulę. Polewamy olejem słonecznikowym i pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Komentarze