Schabowe roladki z cukinią i rzodkiewką

0 (0 ocen)

Zapraszam na schab w wersji wiosennej:) smacznie i kolorowo:), połączenie cukinii z rzodkiewką świetnie się sprawdza... serdecznie polecam i zapraszam:)

Składniki:

  • 4 plastry schabu
    120 g cukinii
    1/2 pęczka rzodkiewki
    1/2 cebuli
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    sól,pieprz, świeżo mielone płatki chili
    1 jajko
    bułka tarta

Schabowe roladki z cukinią i rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Cebulę drobno posiekać. Zeszklić ją na łyżce oleju. Umytą i suchą cukinię pokroić w drobne paseczki i dodać do cebuli i smażyć około 2 minut.
  • 2. Sprawioną rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać na patelnię. Smażyć a właściwie dusić aż płyn odparuje. Zdjąć z ognia i doprawić solą, pieprzem i świeżo mielonym chili. Zostawić do ostygnięcia.
  • 3. Mięso: Schab umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa. Natrzeć mieszanką przyprawy do wieprzowiny i ziół prowansalskich. Na płacie mięsa rozsmarować 1/4 przygotowanego farszu. Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Odłożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie roladki obtoczyć w jajku i bułce i delikatnie zrumienić na łyżce oleju. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem i piec około 20 minut w 180-200 st. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy