Schabowe ruloniki z chrzanem i szczypiorkiem

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wiosenna wersja wieprzowych roladek ze szczypiorkiem i chrzanem zapiekane w pysznym kremowym sosie serowym domowej roboty.

Składniki:

  • 400g schabu bez kości
    pęczek szczypiorku z cebulkami
    6 łyżeczek chrzanu
    3 łyżki masła
    sól do smaku
    pieprz do smaku

    Sos serowy:
    600 ml mleka
    3 łyżki mąki
    3 łyżki masła
    6 łyżek żółtego sera
    ½ łyżeczki kurkumy
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos serowy

Schabowe ruloniki z chrzanem i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schabowe ruloniki ze szczypiorkiem 1. Schab kroimy na 6 plastrów, rozbijamy tłuczkiem. Smarujemy każdy plaster łyżeczką chrzanu, lekko solimy i pieprzymy. W środek kładziemy kilka łodyżek szczypiorku i po jednej cebulce, na wierzch dodajemy pół łyżki masła. Ściśle zawijamy formując tzw. zrazy. Układamy w żaroodpornym naczyniu.
    Sos serowy- mleko wlewamy do garnka, dodajemy mąkę, kurkumę i masło. Na małym ogniu stale mieszając doprowadzamy do zagotowania aż lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu. Wsypujemy potarkowany ser, doprawimy solą i pieprzem. Dobrze mieszamy. Tak przygotowanym sosem zalewamy schabowe ruloniki. Pieczemy w piekarniku około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Schab Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Schabowe z chrzanem

To może cię zainteresować