Schabowy ze złocistym puree z dynią i sosem opieńkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
W miseczce widelcem roztrzepujemy jajko z solą i pieprzem. Bułkę tartą wysypać na duży talerz.
Kotlety rozbijamy z dwóch stron, tak, aby uzyskać cienkie płaty i obtaczamy z obu stron w jajku i w bułce, smażyć przez ok. 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Nie należy przykrywać patelni, aby kotlety pozostały chrupiące.
Puree:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę , dynię oczyszczamy, obieramy ze skóry, kroimy na kawałki.
Do gotującej lekko osolonej wody wrzucamy pokrojone ziemniaki i dynię i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło, starty żółty ser i dokładnie tłuczemy aby powstało puree. Możemy dodać odrobinę śmietany.
Sos podpinkowym (opieńkowym):
Umyte dokładnie grzyby kroimy i zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min. Podgotowane grzyby odcedzamy. Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i dodajemy podpinki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki, dusimy około 15 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Przykrywamy i jeszcze dusimy około 10-15 minutach , możemy jeszcze doprawić według uznania. Smacznego!
Komentarze