Schabowy pieróg z bakłażanem pod pieczarkową kołderką

0 (0 ocen)

Schab w zupełnie innej postaci ;)

Składniki:

  • na 2 porcje:
    2 duże kotlety schabowe (ok.25 dag)
    1/2 niedużego bakłażana
    15 dag pieczarek brązowych (można zastąpić je białymi)
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    1 łyżeczka mąki pszennej
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany
    1 łyżeczka posiekanego koperku
    kilka gałązek świeżego tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pieczarkowy

Schabowy pieróg z bakłażanem pod pieczarkową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy w drobną kostkę, solimy i odstawiamy na pół godziny. Następnie odciskamy sok. Podsmażamy na łyżce oleju, przyprawiamy pieprzem i szczyptą czosnku, dodajemy koperek, mieszamy i studzimy.
  • schabowy pieróg 1 2. Kotlety rozbijamy tak, aby powstały dwa spore płaty. Każdy solimy i pieprzymy. Na każdy kotlet wykładamy połowę farszu, składamy na pół, jak pierogi, i spinamy brzegi wykałaczkami.
    Schabowe pierogi obsmażamy na rozgrzanym oleju, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 3. Pieczarki kroimy w ćwierćplasterki. Do tłuszczu ze smażenia mięsa dolewamy oleju tak, aby było go ok. 2 łyżek, rozgrzewamy i wrzucamy pieczarki. Smażymy do momentu, kiedy odparuje sok. Lekko solimy i pieprzymy, oprószamy mąką, mieszamy i zalewamy śmietanką. Mieszając podgrzewamy, aż sos zgęstnieje.
  • schabowy pieróg 2 4. Sos pieczarkowy wykładamy na schabowe pierogi. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu usuwamy wykałaczki.
    Pieroga posypujemy listkami tymianku i podajemy z ziemniakami i ogórkiem małosolnym lub dowolną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować