Schabowy pieróg z bakłażanem pod pieczarkową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana kroimy w drobną kostkę, solimy i odstawiamy na pół godziny. Następnie odciskamy sok. Podsmażamy na łyżce oleju, przyprawiamy pieprzem i szczyptą czosnku, dodajemy koperek, mieszamy i studzimy.
2.Kotlety rozbijamy tak, aby powstały dwa spore płaty. Każdy solimy i pieprzymy. Na każdy kotlet wykładamy połowę farszu, składamy na pół, jak pierogi, i spinamy brzegi wykałaczkami.
Schabowe pierogi obsmażamy na rozgrzanym oleju, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
3.Pieczarki kroimy w ćwierćplasterki. Do tłuszczu ze smażenia mięsa dolewamy oleju tak, aby było go ok. 2 łyżek, rozgrzewamy i wrzucamy pieczarki. Smażymy do momentu, kiedy odparuje sok. Lekko solimy i pieprzymy, oprószamy mąką, mieszamy i zalewamy śmietanką. Mieszając podgrzewamy, aż sos zgęstnieje.
4.Sos pieczarkowy wykładamy na schabowe pierogi. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu usuwamy wykałaczki.
Pieroga posypujemy listkami tymianku i podajemy z ziemniakami i ogórkiem małosolnym lub dowolną surówką.
Komentarze