Schabowy pieróg z pieczarkami

4.5 (151 ocen)

  • 40 min

Niby zwykły schabowy, ale smak jest wspaniały.

  • 40 min

Składniki:

  • 4 plastry schabu
    10 dużych pieczarek
    1 duża cebula
    pół szklanki mleka
    kilka łyżek mąki pszennej
    sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, zioła prowansalskie
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schabowy pieróg z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie farszu 1. Przygotowujemy farsz. Cebulę szklimy na kilku łyżkach oleju, kiedy będzie miękka, dodajemy umyte i pokrojone dosyć grubo pieczarki. Doprawiamy farsz pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego i ziołami prowansalskimi i dusimy pod przykryciem.
  • Faszerowanie 2. Kolej na mięsko. Plastry rozbijamy cienko, ale tak, by ich nie podziurawić. Farsz kładziemy na jednej stronie płata, by móc nakryć go drugą stroną na kształt pierożka. Brzegi łączymy wykałaczkami tak, by farsz nie wypłynął. Ja użyłam po 3 wykałaczki na plaster mięsa.
  • 3. Panierka jest bardzo prosta. Mieszamy mleko z mąką i dużą ilością soli i pieprzu (nie żałujmy przypraw, ponieważ mięsko nie było w ogóle przyprawiane) aż będzie przypominać konsystencją gęsty krem, bez grudek. Panierujemy w niej nafaszerowane płaty, następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na małym ogniu, dosyć długo, żeby mięsko dobrze się usmażyło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować