4 plastry schabu
10 dużych pieczarek
1 duża cebula
pół szklanki mleka
kilka łyżek mąki pszennej
sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, zioła prowansalskie
olej do smażenia
Schabowy pieróg z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy farsz. Cebulę szklimy na kilku łyżkach oleju, kiedy będzie miękka, dodajemy umyte i pokrojone dosyć grubo pieczarki. Doprawiamy farsz pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego i ziołami prowansalskimi i dusimy pod przykryciem.
2.Kolej na mięsko. Plastry rozbijamy cienko, ale tak, by ich nie podziurawić. Farsz kładziemy na jednej stronie płata, by móc nakryć go drugą stroną na kształt pierożka. Brzegi łączymy wykałaczkami tak, by farsz nie wypłynął. Ja użyłam po 3 wykałaczki na plaster mięsa.
3.Panierka jest bardzo prosta. Mieszamy mleko z mąką i dużą ilością soli i pieprzu (nie żałujmy przypraw, ponieważ mięsko nie było w ogóle przyprawiane) aż będzie przypominać konsystencją gęsty krem, bez grudek. Panierujemy w niej nafaszerowane płaty, następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na małym ogniu, dosyć długo, żeby mięsko dobrze się usmażyło.
Komentarze