Samosy z kurczakiem

4.51 (180 ocen)

Pierożki z chrupiącego ciasta z nadzieniem mięsnym.

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g białej mąki
    pół łyżeczki soli
    100 g stopionego masła
    150 ml zimnej wody

    Farsz:
    4 ziemniaki
    2 garści marchewki z groszkiem
    1/2 piersi z kurczaka
    1/2 łyżeczki kuminu
    curry
    kolendra
    sól
    pieprz
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Samosy z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę z solą i roztopionym masłem tak, by powstała kruszonka. Powoli wlewać wodę i wyrobić ciasto. Zagniatać energicznie przez 5 minut, aż będzie gładkie i miękkie, lecz nie będzie przyklejało się do rąk. Z gotowego ciasta ulepić kulę, spryskać kilkoma kroplami wody i przykryć wilgotną ściereczką na czas przygotowania nadzienia.

    Ziemniaki i marchewkę z groszkiem gotujemy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę posypujemy curry, pieprzem i solą - smażymy. Kolendrę i kmin mielimy w młynku. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem. Łączymy z pozostałymi składnikami i przyprawami,.Kurczaka polecam dodać do nadzienia na końcu aby za bardzo się nie rozpadł w czasie mieszania.
    Od ciasta odrywamy pojedyncze kulki,rozwałkowujemy na bardzo cienki kwadrat, nakładamy sporą łyżkę nadzienia i zlepiamy w kształcie trójkąta.
    Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować