Samosy z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać mąkę z solą i roztopionym masłem tak, by powstała kruszonka. Powoli wlewać wodę i wyrobić ciasto. Zagniatać energicznie przez 5 minut, aż będzie gładkie i miękkie, lecz nie będzie przyklejało się do rąk. Z gotowego ciasta ulepić kulę, spryskać kilkoma kroplami wody i przykryć wilgotną ściereczką na czas przygotowania nadzienia.
Ziemniaki i marchewkę z groszkiem gotujemy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę posypujemy curry, pieprzem i solą - smażymy. Kolendrę i kmin mielimy w młynku. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem. Łączymy z pozostałymi składnikami i przyprawami,.Kurczaka polecam dodać do nadzienia na końcu aby za bardzo się nie rozpadł w czasie mieszania.
Od ciasta odrywamy pojedyncze kulki,rozwałkowujemy na bardzo cienki kwadrat, nakładamy sporą łyżkę nadzienia i zlepiamy w kształcie trójkąta.
Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
Komentarze