Samosy z masą makową i śmietanowym dipem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pracę najlepiej zacząć od przygotowania masy makowej. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy około 30 minut. Dobrze odsączamy i mielimy dwukrotnie w maszynce. Podgrzewamy z miodem, dodajemy rodzynki, żurawinę i skórkę z pomarańczy. Zostawiamy do wystygnięcia. Mąkę zagniatamy z masłem, solą i wodą. Gładkie ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. Foremką w kształcie serca wykrawamy kształty. Na każdy nakładamy masę makową. Zlepiamy brzegi tak aby powstał stożek. Pierożki smażymy w średnio rozgrzanym oleju. Możemy je również upiec w temperaturze 180 stopni. Śmietankę ubijamy z serkiem, cukrem i wanilią. Podajemy z pierożkami.
Komentarze