Samosy z masą makową i śmietanowym dipem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Takie pierogi możemy postawić na wigilijnym stole. Aromatyczne i łatwe w przygotowaniu idealnie wpasują się w świąteczny klimat.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    2 szkl mąki
    50 g masła
    szczypta soli
    ok. 1/2 szkl

    masa makowa
    100 g maku
    400 ml mleka
    2 łyżki miodu
    1 łyżka skórki pomarańczowej
    1 łyżka rodzynek
    1 łyżka suszonej żurawiny

    dip
    2 łyżki serka mascarpone
    200 g śmietanki 30 %
    1-2 łyżki cukru pudru
    ekstrakt waniliowy

    dodatkowo
    olej do smażenia


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Przystawki

Samosy z masą makową i śmietanowym dipem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pracę najlepiej zacząć od przygotowania masy makowej. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy około 30 minut. Dobrze odsączamy i mielimy dwukrotnie w maszynce. Podgrzewamy z miodem, dodajemy rodzynki, żurawinę i skórkę z pomarańczy. Zostawiamy do wystygnięcia. Mąkę zagniatamy z masłem, solą i wodą. Gładkie ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. Foremką w kształcie serca wykrawamy kształty. Na każdy nakładamy masę makową. Zlepiamy brzegi tak aby powstał stożek. Pierożki smażymy w średnio rozgrzanym oleju. Możemy je również upiec w temperaturze 180 stopni. Śmietankę ubijamy z serkiem, cukrem i wanilią. Podajemy z pierożkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Rodzynki Serek Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować