Sandacz na maśle z sosem chrzanowym

0 (0 ocen)

Bardzo delikatna i zdrowa rybka w połączeniu z chrzanowym sosem stanowi smaczny obiad lub kolację. A sandacz sam w sobie jest jedną z lepszych ryb, które uwielbiam.

Składniki:

  • 1,5 kg sandacza
    Sól
    Pieprz
    Sok z cytryny
    100 g masła
    Mąka + bułka tarta (w proporcji 1:1) do panierowania
    Sos chrzanowy:
    7 pieczarek
    1 cebula
    1 łyżka masła
    0,5 szklanki bulionu
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki majonezowego sosu chrzanowego
    1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sandacz na maśle z sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sandacza kroimy na dzwonki. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dzwonki dokładnie obtaczamy w wymieszanej mące z bułką tartą. Smażymy z każdej strony na roztopionym maśle. Ryba musi być rumiana. Na osobnej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, szklimy. Następnie dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy zmniejszą objętość wlewamy bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę, sos chrzanowy i chrzan. Całość mieszamy i redukujemy do zgęstnienia. Podajemy z rybą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować