1.Grzyby mun namoczyć wcześniej po czym ugotować, ok 10 min. Odcedzić i posiekać na paseczki.
Mięso pokroić w drobną kostkę, cebulę w piórko, dodać paprykę sos sojowy i oliwę, sól i pieprz, wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę. Rozgrzać patelnię , włożyć mięso i smażyć na wolnym ogniu, dodać przyprawę chińską, posiekane grzyby mun, podlać winem i odrobiną wody, dusić do miękkości. W razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec dodać pokruszony makaron i wymieszać. Pozostawić pod przykryciem ok 15 min.
Papier ryżowy moczyć w letniej wodzie i zawijać w nim porcje duszonego mięsa z makaronem.
Układać luźno by się nie skleiły. Sajgonki smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z sosami chińskimi.
Komentarze