Sajgonki z indykiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Moja propozycja na to azjatyckie danie, w mojej wersji ze zdrowym mięsem indyczym. Świetna propozycja na domową imprezę.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na 24 szt

    24 arkusze papieru ryżowego

    300 g mrożonej gotowej mieszanki chińskiej
    200 g trybowanej nogi z indyka
    mielony imbir
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka soku z cytryny
    2-3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka ostrego sosu chili
    ostra papryka w proszku
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
    1/2 pęczka natki pietruszki

    Olej do smażenia

Sajgonki z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić. Czosnek zmiażdżyć i wraz z pozostałymi przyprawami i sokiem z cytryny, sosem sojowym dodać do mięsa. Mięso smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości, następnie dodać warzywa i dusić aż będą a'dente. Dodać makaron i jeszcze chwilę podgrzewać. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
  • 2. Papier namaczać przez 3 sekundy w letniej wodzie, następnie nakładać łyżkę farszu i zawijać jak krokiety. Smażyć na rozgrzanym głębokim oleju na rumiano. Usmażone odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podawać z ostrym ulubionym sosem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy