• 20 min

Wywodzą się z Wietnamu, ale ich różne wersje można spotkać w wielu krajach.

  • 20 min

Składniki:

  • 300-350 g mielonego mięsa drobiowego
    ok 100 g makaronu sojowego
    5-6 grzybów mun
    1 duży por
    3 dymki
    1 czerwona papryczka chilli
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanych listków kolendry
    1 łyżka oleju arachidowego
    1 łyżeczka imbiru
    1 łyżka wina ryżowego
    1 łyżka sosu sojowego
    sól
    pieprz
    12 arkuszy papieru ryżowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sajgonki

Sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby mun namaczamy w wodzie przez około godzinę, a następnie gotujemy 25 minut. Ostudzone grzyby kroimy w słupki. Pora kroimy w krążki, dymkę w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy i smażymy na nim przez minutę drobno pokrojoną papryczkę chilli i zmiażdżony czosnek, dodajemy pora, dymkę, grzyby mun, kolendrę oraz imbir i chwilę smażymy. Całość podlewamy winem ryżowym i sosem sojowym, smażymy około 6-7 minut. Usmażone warzywa przekładamy do miski i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie smażymy mięso mielone, a następnie dodajemy je do warzyw. Makaron sojowy przyrządzamy według przepisu z opakowania: mój wystarczyło zalać wrzątkiem na 3 minuty. Gotowy makaron odcedzamy i kroimy na około 4-cm kawałki. Dodajemy go do warzyw i mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą. Każdy arkusz papieru moczymy przez chwilę w letniej wodzie, a następnie układamy na nim porcję nadzienia, przykrywamy przeciwległymi bokami i rolujemy. Tak przygotowane sajgonki możemy zjeść bez smażenia - bardzo mi smakowały - lub tradycyjnie smażymy je na głębokim tłuszczu bądź tylko na jego odrobinie. Sajgonki podajemy z sosem słodko-ostrym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować