Danie wymagające trochę czasu na przygotowanie,ale na prawdę tego warte!
1 godz. 30 min
Składniki:
2 opakowania papieru ryżowego
pół opakowania makaronu ryżowego
500g mięsa mielonego (może być mieszane)
marchewka
5 cm kawałek imbiru
cebula
1 ząbek czosnku
świeża mięta
natka pietruszki
pęczek szczypiorku
suszone grzyby mun
sos rybny
sos sojowy ciemny
kiełki na zakąskę
sos chiński słodki bądź słodko-ostry
1.Cebulę drobno kroimy,marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę bądź też kroimy. Imbir obieramy i ścieramy. Rozgrzewamy patelnię,wrzucamy cebulę oraz czosnek, dorzucamy marchewkę i imbir. Chwilę smażymy. Mięso mielone smażymy na osobnej patelni i gdy się zarumieni dorzucamy do warzyw. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu rybnego.
2.Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu i drobno kroimy ,gdy ostygnie. Grzyby mun chwilę moczymy we wrzątku i również drobno kroimy.
3.W misce mieszamy warzywa z mięsem mielonym, z makaronem ryżowym oraz grzybami mun. Dodajemy też pokrojone drobno natki (pietruszki,szczypiorek oraz mięte ). Kiedy wszystko mieszamy odkładamy miskę na bok.
4.Wyciągamy duży garnek i wlewamy do niego odrobinę wody na dno. Podgrzewamy i w tej wodzie maczamy po kolei, każdy osobno płatek papieru ryżowego. Kiedy odrobinę (!) zmięknie wyciągamy go na drewnianą deskę i nakładamy nasz farsz. Zawijamy jak gołąbki. Kiedy zawiniemy wszystkie sajgonki rozgrzewamy patelnię. Na odrobinie oleju podsmażamy każdą sajgonkę tak,aby się lekko zarumieniła.
5.Podajemy z kiełkami (czy to brokuła czy rzodkiewki) oraz z sosem chińskim. Możemy również podać z jakąś pyszną surówką !
Komentarze