• 1 godz. 30 min

Danie wymagające trochę czasu na przygotowanie,ale na prawdę tego warte!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 opakowania papieru ryżowego
    pół opakowania makaronu ryżowego
    500g mięsa mielonego (może być mieszane)
    marchewka
    5 cm kawałek imbiru
    cebula
    1 ząbek czosnku
    świeża mięta
    natka pietruszki
    pęczek szczypiorku
    suszone grzyby mun
    sos rybny
    sos sojowy ciemny
    kiełki na zakąskę
    sos chiński słodki bądź słodko-ostry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno kroimy,marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę bądź też kroimy. Imbir obieramy i ścieramy. Rozgrzewamy patelnię,wrzucamy cebulę oraz czosnek, dorzucamy marchewkę i imbir. Chwilę smażymy. Mięso mielone smażymy na osobnej patelni i gdy się zarumieni dorzucamy do warzyw. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu rybnego.
  • 2. Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu i drobno kroimy ,gdy ostygnie. Grzyby mun chwilę moczymy we wrzątku i również drobno kroimy.
  • 3. W misce mieszamy warzywa z mięsem mielonym, z makaronem ryżowym oraz grzybami mun. Dodajemy też pokrojone drobno natki (pietruszki,szczypiorek oraz mięte ). Kiedy wszystko mieszamy odkładamy miskę na bok.
  • 4. Wyciągamy duży garnek i wlewamy do niego odrobinę wody na dno. Podgrzewamy i w tej wodzie maczamy po kolei, każdy osobno płatek papieru ryżowego. Kiedy odrobinę (!) zmięknie wyciągamy go na drewnianą deskę i nakładamy nasz farsz. Zawijamy jak gołąbki. Kiedy zawiniemy wszystkie sajgonki rozgrzewamy patelnię. Na odrobinie oleju podsmażamy każdą sajgonkę tak,aby się lekko zarumieniła.
  • 5. Podajemy z kiełkami (czy to brokuła czy rzodkiewki) oraz z sosem chińskim. Możemy również podać z jakąś pyszną surówką !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować