Sajgonki wegetariańskie

4.5 (158 ocen)

Sajgonki to to symbol kuchni azjatyckiej, ja proponuję z farszem wegetariańskim. Idealnie się komponują z sosem sojowym lub sosem słodko-kwaśnym. Idealne na spotkania z przyjaciółmi. Palce lizać!

Składniki:

  • 150g papieru ryżowego (15sztuk)
    nieduża kapusta pekińska
    2 marchewki
    1-2 cebule
    nieduży pasternak
    1 papryka czerwona
    por (zielona część)

    dodatkowo:
    mąka ryżowa do obtaczania sajgonek
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sajgonki

Sajgonki wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: pokrój kapustę, przekrój cebulę na pół i pokrój w pół-talarki. Marchewkę obierz i zetrzyj na dłuższe paseczki na tartce o średnich oczkach. Paprykę i pasternak pokrój w cienkie słupki. Wymieszaj warzywa i wrzuć na patelnie. Duś przez ok. 5-10 minut. Ostudź.
  • 2. Papier ryżowy przygotuj wg wskazówek producenta na opakowaniu. Na papier wyłóż trochę farszu i zawiń jak naleśnik. Każdą z sajgonek obtoczyć w mące ryżowej i wyłożyć na rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron.

Porady

Podawaj z sosem sojowym lub sosem słodko-kwaśnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować