Sajgonki z czerwoną soczewicą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Chińskie danie po Polsku

  • 30 min

Składniki:

  • papier ryżowy 1 op

    nadzienie
    100 gr czerwonej soczewicy
    10 gr grzybów mun
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka sosu teriyaki
    1 jajko
    1 ząbki czosnku
    1 łyżeczka imbiru
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki ziarna sezamu
    pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki

Sajgonki z czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sajgonki z czerwoną soczewicą 1. Soczewicę namoczyć wcześniej na ok 2 godziny, po czym ugotować i odcedzić. Grzyby mun namoczyć i ugotować .
    Soczewicę wystudzić, dodać przyprawy i posiekane w paski grzyby, zmięty czosnek, bułkę tartą i jajko oraz sosy. Wymieszać nadzienie .. Papier ryżowy moczyć króciutko ok 2 sek w letniej wodzie i kłaść na desce, kiedy zmięknie kłaść po łyżce nadzienia i zawijać małe sajgonki tak jak zawija się gołąbki. Układać luźno. Po czym smażyć w głębokim oleju.
  • sajgonki z czerwoną soczewicą 2. Podawać z makaronem i sosem, lub ryżem i sałatką.

    Dodatkowo można przygotować szybki os pikantny .. Wymieszać 2 łyżki koncentratu pomidorowego z 3-4 łyżkami wody, dodać 1 łyżkę sosu Tao-Tao słodko pikantnego, 2 łyżki sosu sojowego jasnego i jedną łyżkę sosu imbirowego.. zagotować i dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy