Sajgonki z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczne i pożywne danie:)

  • 40 min

Składniki:

  • 10 sztuk papieru ryżowego
    400 g mielonej piersi z kurczaka
    ok. 10 dużych pieczarek
    1 cebula
    garść pokruszonego cienkiego makaronu nitki
    6 liści kapusty pekińskiej
    1 marchew
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa uniwersalna
    olej do smażenia

Sajgonki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sajgonki 1. Mięso przyprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Do cebuli dodać mięso, pieczarki starte na jarzynówce o dużych oczkach, marchewkę pociętą w słupki, porwane liście kapusty pekińskiej. Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 minut aby zmiękł. Odsączyć i dodać do mięsa. Chwilę podusić. Na samym końcu przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz przyprawa uniwersalna. Wystudzić.
    Każdy papier ryżowy zamoczyć na moment w ciepłej wodzie aby stał się elastyczny. Położyć na denko, nałożyć farsz i zawijać.
  • sajgonki 2. Zawinięte sajgonki odstawić na chwilkę aby papier ryżowy wysechł. Smażyć w głębokim oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy