Sajgonki z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Do jeszcze gorącej kaszy dodajemy przeciśnięty czosnek i starty imbir, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
2.Koper włoski, seler naciowy kroimy w słupki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Chwilkę obsmażmy.
3.Obraną marchewkę i kabaczka (ze skórą), kroimy za pomocą obieraczki do warzyw, tak aby uzyskać coś na kształt "linguine warzywnego". Dorzucamy na patelnię do selera i kopru włoskiego szybko obsmażamy. Warzywa powinny pozostać chrupkie. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany szczypiorek, mieszamy składniki.
4.Na płaski, duży talerz wlewamy ciepłą wodę. Arkusz papieru ryżowego moczymy chwilkę w wodzie, aż zmięknie.
5.Na papierze ryżowym rozkładamy porcję kaszy uformowaną w zgrabny wałeczek.
6.Dodajemy warzywa.
7.Zaczynamy zwijać, uważają, żeby papier się nie rozerwał.
8.Zawijamy jeden bok.
9.Zawijamy drugi bok.
10.I do przodu.
11.Zawijamy papier ryżowy tworząc zgrabny i ścisły pakunek.
12.Do głębokiej patelni wlewamy olej tak żeby do połowy zanurzyły się w nim nasze paczuszki warzywne. Rozgrzewamy olej i smażymy w nim sajgonki krótko z każdej strony. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Porady
Ja podaję z sosem słodko - pikantnym. Najlepsze są zaraz po usmażeniu.
Komentarze