Sajgonki z łososiem i warzywami

4.5 (152 ocen)

bardzo smaczna wersja sajgonek

Składniki:

  • 30 dag świeżego łososia (filet)
    10 krążków papieru ryżowego
    30 dag mieszanki warzyw orientalnych
    3 łyżki ciemnego sosu sojowego
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    olej do smażenia
    2 szklanki letniej wody
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sajgonki

Sajgonki z łososiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło. Usmażyć na nim łososia ze wszystkich stron. Na osobnej patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim warzywa do miękkości. Przyprawić sosem sojowym i w razie potrzeby solą i pieprzem.
    Wymieszać. Krążek papieru ryżowego zanurzyć w letniej wodzie (przez około 2 sekundy). Następnie na tak namoczony papier ryżowy nakładać porcje warzyw i mały kawałek usmażonego wcześniej łososia. Papier ryżowy zawinąć w rulon zakładając najpierw jedną część na farsz, następnie boki i na końcu zwinąć formując sajgonka. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzać olej. Smażyć na nim sajgonki z obu stron. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepiej z chińskim sosem słodko-pikantnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować