Sakiewki z cukinią na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię oraz czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek oraz paprykę chili posiekaj. Rozgrzej na patelni 4 łyżki oliwy i smaż warzywa (w pierwszej kolejności wrzuć na patelnię cebulę, potem dodawaj kolejno cukinię, paprykę chili i czosnek). Przypraw warzywa solą i pieprzem do smaku. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i ocet balsamiczny. Całość smaż ok. 10 min.
2.Rozmrożone ciasto filo podziel na kwadraty o boku ok. 15 cm. Na każdą sakiewkę wykorzystasz 4 - 5 płatów ciasta. Układając jedną warstwę na drugiej smaruj ciasto oliwą (np. za pomocą pędzelka). Po ułożeniu warstw kładź na każdej porcji łyżkę farszu. Zawijając końce ciasta do góry formuj sakiewki (kształt przedstawiony na zdjęciu).
3.Tak przygotowane sakiewki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 min w temperaturze 180 stopni C (sakiewki muszą się stać złociste i chrupiące). Podawaj na ciepło.
Komentarze