Sakiewki z cukinią na ostro

4.5 (157 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przystawka ta to świetny pomysł na przyjęcie. Nie tylko wygląda pięknie, ale również zaskakuje pikantnym wnętrzem

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ciasto filo: 200 gramów
    - cukinia średnia: 1 sztuka
    - cebula czerwona: 0.5 sztuki
    - czosnek ząbki: 2 sztuki
    - papryka chili: 0.33 sztuki
    - zielona pietruszka-posiekana: 3 łyżki
    - oliwa z oliwek: 8 łyżek
    - ocet balsamiczny: 0.5 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sakiewki z cukinią na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię oraz czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek oraz paprykę chili posiekaj. Rozgrzej na patelni 4 łyżki oliwy i smaż warzywa (w pierwszej kolejności wrzuć na patelnię cebulę, potem dodawaj kolejno cukinię, paprykę chili i czosnek). Przypraw warzywa solą i pieprzem do smaku. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i ocet balsamiczny. Całość smaż ok. 10 min.
  • 2. Rozmrożone ciasto filo podziel na kwadraty o boku ok. 15 cm. Na każdą sakiewkę wykorzystasz 4 - 5 płatów ciasta. Układając jedną warstwę na drugiej smaruj ciasto oliwą (np. za pomocą pędzelka). Po ułożeniu warstw kładź na każdej porcji łyżkę farszu. Zawijając końce ciasta do góry formuj sakiewki (kształt przedstawiony na zdjęciu).
  • 3. Tak przygotowane sakiewki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 min w temperaturze 180 stopni C (sakiewki muszą się stać złociste i chrupiące). Podawaj na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować