Sakiewki z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne, kruche sakiewki z dużą ilością nadzienia rabarbarowego. Robi się je łatwo i dość szybko. Rabarbar jest dość słodki, a dzięki dodaniu bułki tartej, nie pływa we własnym soku.

  • 30 min

Składniki:

  • Nadzienie rabarbarowe:
    ok. 200 g rabarbaru (2 średniej wielkości łodygi)
    2 czubate łyżki cukru
    2 zaokrąglone łyżki bułki tartej

    Przepis na 8 sztuk dużych sakiewek:
    250 g mąki pszennej
    125 g zimnego masła
    1 czubata łyżka cukru
    1 jajko
    40 ml zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sakiewki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie rabarbarowe:
    Rabarbar obrać, pokroić w ok. 2-3 mm plasterki. Do pokrajanego rabarbaru wsypać cukier i bułkę tartą, wymieszać.
  • 2. Przepis na 8 sztuk dużych sakiewek:
    Do miski wsypać mąkę, dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier, jajko i wodę, wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 8 części. Każdą z nich uformować na kształt okrągłej bułeczki. Rozwałkować na koło o średnicy ok. 14 cm. Na środek wyłożyć ok. 1 czubatą łyżkę nadzienia rabarbarowego. Brzeg ciasta zawijać ku górze i formować ok. 2-3 cm zakładki zlepiając je ze sobą (patrz zdjęcie instruktażowe). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 20-22 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować