Sakiewki bakaliowe z miodem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Szukałam czegoś nowego i w ręce wpadł mi ten o to przepis. Moim zdaniem jest poprostu super. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują.

  • 50 min

Składniki:

  • - 2,5 szkl. mąki pszennej + do posypania stolnicy
    - 1 kostka margaryny
    - 5 żółtek
    - pół szkl. cukru pudru
    - 6 gruszek
    - 1,5 łyżki wódki
    - 2 łyżki rodzynek
    - 2 łyżki miodu lipowego
    - 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    - 1 białko
    - tłuszcz do posmarowania blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sakiewki bakaliowe z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dołóż pokrojoną na kawałki dobrze schłodzoną margarynę. Składniki posiekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie dodaj cukier puder. Dodaj żółtka i szybko zagnieć kruche ciasto. Gdyby za bardzo sie lepilo mozna dodac trochę wiecej mąki.
  • 2. Gruszki obierz, przekrój wzdłuż, wydrąż gniazda nasienne. Rodzynki zalej wódką wymieszaj z orzechami i miodem. Odstaw je na 5 minut. Połówki gruszek wypełnij nadzieniem i ponownie je połącz.
  • 3. Ciasto rozwałkuj niezbyt cienko. Placek potnij na 6 kwadratów( powinny objąć całą gruszkę). Postaw na nich gruszki i owiń je ciastem, tak aby wystawał ogonek. Brzegi dokladnie sklej i przekłuj górną część gruszki wykałaczką, aby owoce nie rozeszły sie podczas pieczenia. Ciasto ponakłuwaj dookoła widelcem. Białko lekko ubij do powstania piany. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem. Ustaw na niej gruszki i posmaruj je dookoła białkiem. Piecz ok. 20-30 minut w temp. 180-190 st.

Porady

Gruszki można lekko oprószyć bułką tartą zanim owiniemy je ciastem. Białko nie powinno być za bardzo płynne, ubić tak aby uzyskać konsystencje lekkiej piany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować