Sakiewki szpinakowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Sposób na podanie szpinaku szczególnie osobom które go nie lubią. Sprawdziłam i w taki sposób podany smakuje nawet zagorzałym antyfanom szpinaku :) Świetne jako przystawka na imprezę. Serdecznie polecam :) Smacznego :)

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto francuskie
    paczka szpinaku mrożonego
    ser lazur turkusowy (lub Delikate Blue niebieski z Biedronki)
    3/4 główki czosnku
    pierś kurczaka
    sól
    pieprz ziołowy
    oliwa
    jajko

Sakiewki szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surowe sakiewki 1. Szpinak lekko rozmrozić i wrzucić go garnka na rozgrzaną oliwę. Przykryć i niech się dusi aż całkowicie się rozmrozi. Następnie wycisnąć czosnek przez praskę i dodać do szpinaku. Posolić i dodać pieprzu do smaku.
    Pierś kurczaka bardzo drobno pokroić przyprawić odrobiną soli i pieprzu i podsmażyć do miękkości. Mięso dodajemy do szpinaku mieszamy dodajemy rozdrobniony ręką ser i tak wszystko wysmażamy często mieszając przez ok 10 minut.
    Ciasto francuskie kroimy w kwadraty o boku ok 8-9 cm. Na taki kwadrat nakładamy farsz i zalepiamy przeciwległe rogi tak aby powstała sakiewka. Następnie dobrze zalepiamy boki sakiewki.
    Jedno jajko roztrzepujemy i nim smarujemy sakiewki. Układamy je na blasze z piekarnika nasmarowanej oliwą. Zapiekamy ok 20 minut. Ciasto musi być podpieczone na piękny brązowy kolor. Należy pilnować aby się nie przypaliły.

Komentarze

Podobne przepisy