Grillowanie to nie tylko mięso i kiełbasa, to także ryby, które warto podać w równie zdrowym towarzystwie...sezonowych warzyw. Do tego pożywne jajko i jesteśmy zdrowo najedzeni;-)
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- Filet z łososia: 400 gramów
- sałata (masłowa lub strzępiasta): 1 sztuka
- jajka (ugotowane na twardo): 2 sztuki
- pomidory (małe lub średnie): 2 sztuki
- ogórek małosolny: 2 sztuki
- cebula (biała): 40 gramów
- parmezan: 20 gramów
- koperek (posiekany): 4 łyżki
- jogurt grecki: 3 łyżki
- majonez: 2 łyżki
- sól: 1 szczypta
- czosnek: 1 ząbek
- grzanki (paprykowe lub ziołowe): 0.5 szklanki
Sałata z grillowanym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z fileta łososia zdjąć skórę. Umyć,pokroić, posmarować oliwą, grillować minimum 4 minuty z każdej strony.
2.Ugotowane wcześniej jajka obrać,pokroić w ćwiartki.Cebulę obrać,posiekać w piórka. Sałatę umyć, porwać,osuszyć. Pomidory umyć,pokroić.Ogórki pokroić w plasterki.
3.Jogurt zmiksować wblenderze z majonezem,czosnkiem i koperkiem.
4.Na talerzu rozłożyć liście sałaty, na nich cząstki pomidora,cebulę,ćwiartki jaj,plastry ogórków,kawałki grillowanego łososia. Całość polać sosem koperkowo-jogurtowym,posypać grzankami i wiórkami parmezanu.Udekorować gałązkami świeżego koperku.
5.Rady:sałatę można posypać pestkami dyni.Sos koperkowy można zastąpić ulubionym dipem,np.czosnkowym.Danie przygotujesz szybko, wystarczy wcześniej ugotować jajka.Składniki sosu można po prostu wymieszać,jeżeli nie mamy możliwośći ich zmiksować.Wówczas czosnek należy przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce.
Komentarze