Smaczna, kolorowa i pożywna. Dzięki pomarańczy i cytrusowo-miodowemu dressingowi również bardzo orzeźwiająca! Idealna na cieplejsze dni jako samodzielny posiłek.
30 min
Składniki:
1 opakowanie mix sałat
1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 200g)
oliwa, sól, pieprz, papryka
1 pomarańcza
½ czerwonej cebuli
Dressing :
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
szczypta soli i pieprzu
Sałata z kurczakiem i pomarańczą z miodowo-cytrusowym dressingiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka smaruję z obu stron oliwą, oprószam solą, pieprzem i papryką, wkładam do rękawa, piekę w temperaturze 190 stopni około 12-14 minut. Przygotowuję dressing – wszystkie składniki wlewam do małego słoiczka, zakręcam go i potrząsam aż składniki się połączą. Pomarańczę i cebulę obieram, pomarańczę kroję w plastry i na mniejsze kawałki, cebulę w cienkie półplasterki. Mix sałat wykładam do miseczek, układam pokrojonego na plastry kurczaka, pomarańczę i cebulę, całość polewam dressingiem.
Komentarze