Sałata z ogórków w sosie koperkowo - ziołowym

4.64 (216 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Przepis mam od koleżanki z pracy, która poczęstowała mnie tą pyszną sałatką.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    5 kg ogórków gruntowych,
    6 cebul,
    4 łyżki soli

    Zalewa:
    2 szk. octu,
    2 szk. cukru,
    4 łyżki posiekanego koperku,
    0,5 łyżki pieprzu mielonego,
    2 opakowania sosu koperkowo - ziołowego.
Wystaw ocenę:

4.64 (216 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory Pikle

Sałata z ogórków w sosie koperkowo - ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy półplasterki. Warzywa mieszamy ze solą i dostawiamy na ok. 2 godz aby warzywa puściły sok. Warto w tym czasie je kilka razy przemieszać. Po 2 godz odlewamy sok. Z podanych składników gotujemy zalewę i studzimy ją. Następnie wlewamy do ogórków, mieszamy i dostawiamy na 10 min, po czym przekładamy w słoiki. Pasteryzujemy ok. 15 minut - można w piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować