Salata ze szpinaku z cieplym sosem vinaigrette

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Salata ta jest bogata w witaminy i mineraly potrzebne organizmowi w zmiennie pogodowym okresie jakim jest wiosna.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - boczek wędzony surowy: 4 plastry
    - cebulka szalotka: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - brązowy cukier: 2 łyżeczki
    - olej roślinny: 0.25 szklanki
    - ocet winny jabłkowy: 2 łyżeczki
    - szpinak, świeże liście lub mlody: 2 szklanki
    - jajko gotowane na twardo: 2 sztuki
    - pieczarki w plasterkach: 0.25 szklanki
    - cebula czerwona w plastrach: 0.25 szklanki
    - chleb w kromkach pokrojony w kostki i podpieczony na rumiano: 0.5 szklanki

Salata ze szpinaku z cieplym sosem vinaigrette - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroic boczek i wytopic na patelni na skwarki.Skwarki odsaczyc na papierze , a wytopiony tluszcz zachowac.
  • 2. Do tluszczu dodac szalotke i czosnek i zeszklic.Dodac brazowy cukier i wymieszac.Zdjac z ognia dodac ocet i olej ,posolic i dodac pieprz jak potrzeba.
  • 3. Na szpinak polozyc pokrojone w kostke jajka, pieczarki w plasterkach(surowe), cebule czerwona i skwarki .
  • 4. Polac mocno cieplym sosem przygotowanym wczesniej i posypac kostkami z pieczywa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy