Sałatka magdeburska

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sałatka, która może być samodzielnym daniem, ale także jako dodatek do dań mięsnych ( surówka ).

  • 30 min

Składniki:


  • 1/2 główki czerwonej kapusty ( 350 g)
    2 cienkie pory
    sól
    łyżeczka cukru
    3 dojrzałe gruszki
    2 łyżki soku z cytryny
    mała cebula
    200 g kwaśnej śmietany
    biały pieprz
    pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    2 łyżki czerwonego octu winnego
    1/2 pęczka natki pietruszki

Sałatka magdeburska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka magdeburska 1. Kapustę oczyściłem, poszatkowałem, włożyłem do miski i zalałem wrzącą wodą.
    Pozostawiłem we wrzątku przez 8 minut, następnie osączyłem na sicie.
    Pory oczyściłem, umyłem i pokroiłem w ukośne plasterki grubości 2 cm.
    Zblanszowałem w osolonej wodzie w ciągu 5 minut, przełożyłem na sito, zahartowałem zimną wodą i osączyłem.
    Gruszki obrałem, pokroiłem na ćwiartki, oczyściłem z gniazd nasiennych i pokroiłem w plasterki. Skropiłem sokiem cytrynowym. Wymieszałem z kapustą i porami.
    Cebulę bardzo drobno posiekałem, wymieszałem ze śmietaną , solą, pieprzem, cukrem, zielem angielskim i octem. Pietruszkę po umyciu i osuszeniu drobno posiekałem, dodałem do sosu. Sałatkę polałem sosem, delikatnie wymieszałem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy