Sałatka makaronowa na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente z dwiema łyżkami miodu, oraz z cząstkami pomarańczy. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
2.Serek śmietankowy przekładamy do blendera, dodajemy 2 łyżki miodu, oraz miąższ z połówki pomarańczy. Miksujemy.
3.Na patelni roztapiamy 2 łyżki cukru. Czekamy aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze brązowej barwy, dodajemy ostrożnie ciepłą wodę oraz sól. Mieszamy ruszając patelnią. Do karmelu dodajemy posiekane orzechy, mieszamy łopatką. Gdy orzechy w karmelu ostygną, a karmel stwardnieje, ponownie wszystko razem siekamy.
4.Makaron mieszamy z masą śmietankową, i dodajemy pokrojone w trójkąty pomarańcze, skórkę otartą z pomarańczy (ok 2 szczypty) oraz część orzechów. Podajemy z posypką z reszty orzechów. Ozdabiamy plasterkami pomarańczy i orzechami.
Komentarze