1,5 szklanki makaronu razowego świderki( waga suchego makaronu)
190 g kapusty pekińskiej
130 g tuńczyka
130 g kukurydzy z puszki
130 g ogórka konserwowego
1 mała czerwona cebula
10 cm pora
50 g majonezu light
35 g śmietany 12%
1 łyżka musztardy
Sól,pieprz do smaku
Sałatka makaronowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować do miękkości, ale nie rozgotować. Odcedzić i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy to nastąpi, każdy świderek przekroić na pół. Przełożyć do miski. Kapustę posiekać na cienkie paseczki ( przekroić warzywo na pół i następnie poszatkować). Dodać do makaronu, przemieszać.
2.Dodać do miski, razem z tuńczykiem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. W małej miseczce wymieszać majonez, śmietanę i musztardę. Dodać do sałatki i po raz ostatni wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego!
3.Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do miski. Tuńczyk ułożyć na sicie i odstawić na 10 minut. Cebulę i por pokroić w cienkie krążki i dodać sałatki. Ogórka osuszyć z zalewy i pokroić w cienkie plasterki.
Komentarze