Sałatka makaronowa z tuńczykiem i dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy i kroimy w ósemki.
2.Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
3.Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki i wkładamy do gorącej wody i gotujemy około 5 minut, po czym osączamy je.
4.Listki bazylii kroimy w paseczki.
5.Kapary i oliwki osączamy na sitku. Oliwki kroimy w plasterki.
6.Tuńczyka osączamy na sitku (olej zostawiamy do sosu) i delikatnie rozdrabniamy widelcem.
7.Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od upodobania).
8.Przygotowujemy sos: mieszamy majonez z jogurtem oraz dwiema łyżkami oleju z tuńczyka. Następnie dodajemy sól, świeżo zmielony czarny pieprz, kilka kropli maggi oraz sok z połowy cytryny i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Opcjonalnie do sosu możemy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
9.Do miski przekładamy makaron oraz pozostałe składniki tj. tuńczyka, jajka, pomidory, brokuły, oliwki oraz kapary i sos i wszystko delikatnie mieszamy. Posypujemy posiekanymi listkami bazylii i kilkoma plasterkami czarnych oliwek.
Komentarze