Pieczona papryka, grillowana cukinia, chrupiące ogórki małosolne to pyszna sałatka na lato. Sałatka jest lekka, ale bardzo sycąca. Świetna na lekką kolację.
60 min
Składniki:
300 g makaronu razowego
1 czerwona papryka
1 średnia cukinia
3 ogórki małosolne
oliwa
parę listków bazylii i pietruszki
Sałatka makaronowa z pieczoną papryką i grillowaną cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotuj al`dente. Wystudź.
2.Paprykę włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 40 minut w 180 st. C (termoobieg). Cukinię pokrój w niezbyt cienkie plasterki i każdy posmaruj z obu stron oliwą. Grilluj ją na rozgrzanej patelni grillowej. Jak zrobi się lekko miękka przełóż do miski.
3.Paprykę po upieczeniu włóż do foliowego worka i szczelnie zamknij, zostaw na 15 minut. Po czasie ściągnij z niej skórkę i pokrój w kwadraty.
4.Ogórki małosolne przekrój na pół a te pokrój w talarki.
5.Wszystkie składniki włóż do dużej misy. Zioła posiekaj i również dodaj.
6.Na dressing wymieszaj wszystkie komponenty i polej nim sałatkę. Delikatnie wymieszaj.
Komentarze