Sałatka meksykańska

4.5 (194 ocen)

Popularna sałatka meksykańska z pewnością zasługuje na miano królowej imprez. Pożywna, przyjemnie pikantna i efektowna. Nachosy świetnie podkreślają smak sałatki i przyjemnie chrupią, zmieniając tym teksturę całego dania. Zapraszam Was na moją wersję sałatki meksykańskiej.

Składniki:


  • Sos mięsny

    500 g dobrej mielonej wołowiny *
    1 papryczka chili
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki przyprawy chili
    1/2 łyżeczki kuminu
    1/2 łyżeczki papryki ostrej **
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    sól

    Pozostałe składniki

    1/2 sałaty lodowej
    3 duże pomidory
    1 puszka fasoli czerwonej
    1 puszka kukurydzy
    1 duża czerwona cebula
    1 duża czerwona papryka
    200 g sera żółtego cheddar

    Dodatkowo

    120 g jogurtu naturalnego
    150 g majonezu
    pieprz czarny
    Nachosy

Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz mięsny

    Cebulę, papryczkę chili razem z pestkami i czosnek drobno siekamy. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, papryczkę chili, chwilę podsmażamy i dodajemy czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor.
    Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku przyprawą chili con carne, papryką ostrą i podsmażamy wszystko razem przez 15 minut. Nadmiar soków powinien odparować. Mięso powinno być gęste. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku solą. Moja przyprawa była dość słona, dlatego pominęłam sól. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Sałatę kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dnie miski. Pomidory sparzamy wrzątkiem i kroimy w większą kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedzamy na sicie. Fasolę należy przepłukać zimną wodą. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na sałacie układamy kolejno warstwy: fasoli, pomidorów, zimny sos mięsny, kukurydzę, paprykę i cebulę czerwoną.
    Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, doprawiamy do smaku pieprzem i polewamy sałatkę. Wierzch posypujemy startym na małych oczkach cheddarem i posypujemy pokruszonymi nachosami. Sałatkę w koło salaterki dekorujemy nachosami, tworząc koronę.

Porady

* użyłam wołowiny z 27% tłuszczu ** można pominąć, jeśli uważacie że jest wystarczająco doprawiona. Należy jednak pamiętać, że to kuchnia meksykańska i musi mieć charakter. W połączeniu z warzywami smakuje zupełnie łagodniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować