Sałatka na zimę z grzybami

4.51 (174 ocen)

Mojemu mężowi tak posmakowała, że ciocia musiała dać przepis :)

Składniki:

  • 1,5 kg kapeluszy opieniek lub podgrzybków
    2 duże cebule
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
    1/3 szklanki oleju
    1-2 ząbki czosnku

    ZALEWA:
    pół szklanki octu
    1,5 szklanki wody
    1 łyżka soli
    3 czubate łyżki cukru
    5-7 ziarenek ziela angielskiego
    3-4 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka na zimę z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opieńki obgotować w pół litrze wody z 1 łyżką soli. Odcedzić i pokroić. Jeśli mamy podgrzybki to oczyszczone i pokrojone poddusić na masełku.
  • 2. W rondelku rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną w półplasterki cebulę, drobno pokrojony czosnek i pokrojoną w paski paprykę, chwilę smażyć. Dodać grzyby i mieszając smażyć ok 5-7 minut.
  • 3. Następnie dodać przygotowaną zalewę, koncentrat pomidorowy i 1/3 łyżeczki pieprzu.
  • 4. Wszystko razem zagotować i nakładać do słoików. Pasteryzować ok 20 minut.

Porady

Sałatkę można doprawić wg własnego smaku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować