Sałatka owocowa z naleśnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce umyć, obrać i pokroić na kawałki. Gotowe naleśniki dowolnie pokroić. Wszystkie owoce można wymieszać i wrzucić np. do pucharka, lub w pucharku ułożyć warstwami, pamiętając o dodaniu kawałeczków naleśników. Przygotowanie naleśników Składniki połączyć w misce i miksować do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta o konsystencji śmietany. Można odstawić na kilka minut. Jeżeli ciasto na naleśniki nie będzie odpowiednie, to możemy dodać odrobinę wody lub mąki. Na rozgrzaną patelnię wlać porcję ciasta. Najlepiej odmierzać porcje chochelką. Jeśli do ciasta dodaliśmy oleju, nie ma już konieczności smarowania patelni tłuszczem. Ciasto musi dobrze rozprowadzać się po patelni, w przeciwnym wypadku naleśniki nie będą się dobrze smażyły. Najpierw smażymy jedną stronę, aż ciasto się zetnie i przyrumieni, po czym przewracamy na drugą. Upieczone naleśniki, w przypadku sałatki owocowej kroimy na kawałeczki i układamy w pucharku.
Komentarze