Sałatka ogórkowa z warzywami

4.5 (197 ocen)

Wyborna sałatka warzywna. Zachwyca smakiem moich domowników. Wymaga trochę pracy ale jest tego warta.

Składniki:

  • - 4,5 kg ogórków
    - 1 średnia główka białej kapusty
    - 1 kg papryki
    - 0,5 kg marchewki
    - 0,5 kg białej cebuli
    - 2 pęczki pietruszki
    - 2,5 łyżki soli.

    ZALEWA:
    - 500 ml wody
    - 500 ml octu
    - 3 szklanki cukru
    - 8 łyżek oleju
    - 10 ziarenek ziela
    angielskiego
    - 2 liście laurowe
    - 1 łyżeczka soli.
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka ogórkowa z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Kapustę szatkujemy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki. Natkę pietruszki myjemy i siekamy.
  • 2. Wszystkie warzywa i natkę pietruszki wrzucamy do dużej miski i solimy.
  • 3. Składniki na zalewę umieszczamy w garnku, zagotowujemy i studzimy. Wlewamy do warzyw w misce, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy.
  • 4. Sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować