Sałatka ogórkowo-makaronowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybka w wykonaniu, sycąca w sam raz na szybką kolację lub na śniadanie.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 duży świeży ogórek
    1 szklanka makaronu kolanka
    1 mały por
    5 jajek
    1/2 puszki kukurydzy
    Majonez
    Sól, pieprz do smaku

Sałatka ogórkowo-makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka ugotować na twardo, wystudzić, pokroić w grubszą kostkę. Z pora obrać wierzchnią część, pokroić w drobną kostkę, posolić, odstawić by por skruszał. Makaron ugotować według przepisu, przelać zimną wodą, odsączyć. Ogórka obrać, pokroić w większą kostkę. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać sól, pieprz do smaku, wymieszać. Następnie dodać 2-3 łyżki majonezu, wymieszać. Przed spożyciem lekko schłodzić.

Porady

Do sałatki można dodać również 1-2 rzodkiewki, wtedy sałatka będzie ostrzejsza i bardziej kolorowa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy