Sałatka ogórkowo-cukiniowa z papryką na zimę

4.5 (149 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Propozycja sałatki do słoika która idealnie sprawdzi się jako dodatek dań głównych ,kanapki czy też po prostu przekąska na przyjęciu.Jest lekko pikantna i bardzo uniwersalna.

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • ( Proporcję na 8-10 słoików ok.330ml.)
    3kg. ogórków gruntowych
    1 duża cukinia
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    2 cebule
    3 marchewki
    1 główka czosnku
    1 łyżka soli
    Zalewa:
    4 szklanki wody
    1 szklanka octu
    200 ml. koncentratu pomidorowego
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka chili
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka ogórkowo-cukiniowa z papryką na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć , osuszyć. Ogórki pokroić w plasterki , duże w pół plasterki , zasypać solą , odstawić na ok 2 h. do puszczenia soku.
  • sałatka 2. W między czasie cukinię przekroić na cztery paski robiąc "krzyżyk"pokroić także w plastry, z papryk wydrążyć gniazda nasienne pokroić w kostkę. Marchewki obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać drobno , czosnek przecisnąć przez praskę. Ogórki odcisnąć z nadmiaru soku , dodać resztę warzyw , wszystko dokładnie razem wymieszać.
  • sałatka 3. W wysokim garnku składniki zalewy zagotować razem , przełożyć sałatkę , dokładnie wymieszać do ponownego zagotowania.
  • 4. Słoiki wyparzyć , nakładać do nich gorące warzywa. Pasteryzować 15 min.( objętość wody do 1/3 wysokości słoika) Gotowe sałatki odstawić do góry dnem w ciemne miejsce do wystudzenia.
  • 5. Przetwory nadają się do spożycia po upływie min tyg.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować