Sałatka buraczano- pomaranczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki ugotować do miękkości, w łupinach, w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Następnie z buraków ściągamy skórkę i kroimy na dowolne kawałki- najlepiej na jednego kęsa. Układamy na półmisku.
2.Pomarańczę dokładnie wyszorować pod gorącą wodą i zetrzeć z niej skórę za pomocą zestu lub tarki.
Następnie odciąć wierzchołki i "wyfiletować"- obkrawamy nożem całą białą błonę na zewnątrz pomarańczy. Teraz wykrawamy jej cząstki omijając białe błonki. Korpus jaki nam został ma w sobie jeszcze sporo soku, który wyciskamy na buraki.
3.Cebulę kroimy w cienkie paseczki. Sezam prażymy na suchej patelni przez 3 minuty i zdejmujemy go z ognia. Parmezan ścieramy na grubej tarce. Łączymy ze sobą ocet i miód.
4.Na buraki wykładamy cebulę, cząstki pomarańczy i i otartą z niej skórkę. Posypujemy startym parmezanem, polewamy octem wymieszanym z miodem. Na koniec ozdabiamy całość ziarnami sezamu i świeżo startym kolorowym pieprzem.
Komentarze