Sałatka babci Heli

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jeśli spodziewamy się gości i mamy dosyć podawania tradycyjnych potraw, proponuję to oryginalne danie.

Składniki:

  • ● sałata
    ● 2 pomidory
    ● 2 ugotowane na twardo jajka
    ● 4 surowe jajka
    ● 20 dag sera ementaler lub gouda
    ● 20 dag wędzonego boczku
    ● 1/2 słoiczka majonezu lub sos winegret
    ● 2 ugotowane ziemniaki
    ● cebula
    ● natka pietruszki

Sałatka babci heli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę układamy pośrodku talerza. Boczek kroimy
    w cienkie paski, smażymy na patelni i dodajemy pokrojone
    w krążki ziemniaki i cebulę oraz ser pokrojony w paseczki.
    Chwilę smażymy i wykładamy na sałatę.
  • 2. Surowe jajka wbijamy na wrzącą wodę, a gdy się zetną,
    wyjmujemy i układamy na serze. Dekorujemy pokrojonymi
    w ćwiartki pomidorami
    i ugotowanymi
    jajkami. Posypujemy natką.
    Robimy kleks z majonezu
    lub polewamy
    sosem winegret.

Porady

Boczek możemy zastąpić filetem z kurczaka i pieczarkami.

Notka redakcyjna

PPK_09-2009

Komentarze

Podobne przepisy