Sezon cytrusowy w pełni więc przygotowaliśmy z nich sałatkę.
20 min
Składniki:
4 pomarańcze
1 czerwony grejpfrut
limonka
4 mandarynki
200 g sera koziego (roladka)
sok z 1 cytryny
sól
kilka czarnych oliwek bez pestek
8 plasterków szynki serrano
oliwa z oliwek
świeżo mielony pieprz
mała czerwona cebula
Sałatka cytrusowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Obrałem cebulę, pokroiłem w cienkie piórka, posoliłem i skropiłem sokiem z cytryny.
Wymieszałem , po czym odstawiłem do zmacerowania. Mandarynki, pomarańcze, grejpfrut i limonkę obrałem ze skórki , pokroiłem na bardzo cienkie plasterki. Ułożyłem na półmisku warstwowo. Ser drobno pokruszyłem , posypałem nim owoce. Na wierzchu ułożyłem przekrojone na pół oliwki, osączoną marynowana cebulę oraz porwane na kawałki plastry szynki. Wszystko skropiłem oliwą z oliwek, oprószyłem świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze