Sałatka gyros

0 (0 ocen)

  • 40 min

świetnie smakuje sama jak również podana z ryżem czy frytkami

  • 40 min

Składniki:

  • cebula czerwona - 1 sztuka
    filety z kurczaka podwójne - 2,5 szt
    kapusta pekińska - 1 średnia główka
    ketchup pikantny - 6 łyżek
    kukurydza - 1 puszka
    majonez - 6 łyżek
    ogórek surowy - 1 szt
    ogórki kiszone - 5 średnich
    olej - 4 łyżki
    papryka czerwona - 2 szt
    przyprawa do GYROSA KAMIS - 1 torebka

Sałatka gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gyros 1. Kurczaka pokroić w paski, polać olejem, posypać torebką przyprawy do gyrosa, odstawić co na około 2 godziny (najlepiej na noc).
    Kapustę cienko pokroić (najpierw wzdłuż całą główkę później cienko w poprzek), cebulę pokroić w piórka, paprykę i ogórki kiszone pokroić w paski, ogórka świeżego przekroić wzdłuż a potem w pół plasterki grubości ok. 2-3 mm. w miseczce rozrobić majonez z ketchupem (sosu można zrobić wg własnego upodobania zawsze pół na pół majonezu z ketchupem).
    Paski kurczaka podsmażyć na rumiano na oleju.
  • gyros 2. W dużym naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwami po połowie przygotowanych porcji: kapustę pekińską, ogórki, paprykę cebulkę, posypać kukurydzą, na to połowę kurczaka, polać połową sosu (sos polewać na gorącego kurczaka). Teraz w tej samej kolejności układamy drugą połowę składników - lekko ugniatamy. Na wierzchu posypujemy resztką warzyw dla ozdoby.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy