1.Kurczaka pokroić w paski, polać olejem, posypać torebką przyprawy do gyrosa, odstawić co na około 2 godziny (najlepiej na noc).
Kapustę cienko pokroić (najpierw wzdłuż całą główkę później cienko w poprzek), cebulę pokroić w piórka, paprykę i ogórki kiszone pokroić w paski, ogórka świeżego przekroić wzdłuż a potem w pół plasterki grubości ok. 2-3 mm. w miseczce rozrobić majonez z ketchupem (sosu można zrobić wg własnego upodobania zawsze pół na pół majonezu z ketchupem).
Paski kurczaka podsmażyć na rumiano na oleju.
2.W dużym naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwami po połowie przygotowanych porcji: kapustę pekińską, ogórki, paprykę cebulkę, posypać kukurydzą, na to połowę kurczaka, polać połową sosu (sos polewać na gorącego kurczaka). Teraz w tej samej kolejności układamy drugą połowę składników - lekko ugniatamy. Na wierzchu posypujemy resztką warzyw dla ozdoby.
Komentarze