Jest to jeden z nielicznych przepisów na sałatkę jakie znam, gdzie nie dodaje się majonezu. Pasuje jako przegryzka do alkoholu.
30 min
Składniki:
1 opakowanie mozzarelli w kulkach 150-200g
1 opakowanie sera feta w kostkach 200g
pół paczki płatków migdałów
kilka suszonych pomidorów
pół słoika marynowanych cebulek
pół słoika czosnku w oleju
kilka korniszonów
ok. 20 pieczarek marynowanych
jeśli ani czosnek ani feta nie były w ziołach to należy dodać po łyżeczce bazylii i oregano
Sałatka imprezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos:
2 ząbki czosnku należy rozetrzeć z pół łyżeczki soli, do tego dodać 1 łyżkę musztardy dijon i sok z pół cytryny. Do sosu dodajemy również 1 łyżkę miodu i ok. 100 ml oliwy z oliwek.
2.Wszystkie składniki sałatki odsączamy z olejów i zalewy. Korniszony kroimy w kostkę lub jeśli są małe w plasterki. Pieczarki przekrawamy na pół, pomidory w paski. Wkładamy do miski, dodajemy uprażone na patelni płatki migdałów (zimne) i polewamy przygotowanym sosem. Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce, na kilka godzin, żeby "się przegryzła".
Komentarze