Sałatka imprezowa

4.5 (141 ocen)

  • 30 min

Jest to jeden z nielicznych przepisów na sałatkę jakie znam, gdzie nie dodaje się majonezu. Pasuje jako przegryzka do alkoholu.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie mozzarelli w kulkach 150-200g
    1 opakowanie sera feta w kostkach 200g
    pół paczki płatków migdałów
    kilka suszonych pomidorów
    pół słoika marynowanych cebulek
    pół słoika czosnku w oleju
    kilka korniszonów
    ok. 20 pieczarek marynowanych
    jeśli ani czosnek ani feta nie były w ziołach to należy dodać po łyżeczce bazylii i oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka imprezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:
    2 ząbki czosnku należy rozetrzeć z pół łyżeczki soli, do tego dodać 1 łyżkę musztardy dijon i sok z pół cytryny. Do sosu dodajemy również 1 łyżkę miodu i ok. 100 ml oliwy z oliwek.
  • 2. Wszystkie składniki sałatki odsączamy z olejów i zalewy. Korniszony kroimy w kostkę lub jeśli są małe w plasterki. Pieczarki przekrawamy na pół, pomidory w paski. Wkładamy do miski, dodajemy uprażone na patelni płatki migdałów (zimne) i polewamy przygotowanym sosem. Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce, na kilka godzin, żeby "się przegryzła".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować