Sałatka jajeczna z pokrzywą

4.5 (177 ocen)

  • 20 min

Krzaki pokrzywy do których ostatnio wpadłam i się poparzyłam zainspirowały mnie do wykonania szybkiego i prostego przepisu na sałatkę.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 puszka groszku konserwowego
    listki z 5 młodych gałązek pokrzyw
    1 słoik selera konserwowego
    1 duży słoik majonezu
    1 papryka czerwona
    1 mały jogurt
    5 średnich ogórków konserwowych
    6 jajek
    1 duży por (zielona część)
    2 średnie jabłka
    20 dag żółtego sera
    szczypiorek
    pieprz, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka warstwowa

Sałatka jajeczna z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy, obieramy i następnie białka kroimy w drobną kostkę a żółtka ścieramy na tarce. Por kroimy drobno i posypujemy solą żeby zmiękł. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem. Ser ścieramy na tarce. Seler odsączamy z wody.
  • 2. Szczypiorek drobno kroimy. Ogórki konserwowe, paprykę kroimy w kostkę. Pokrzywę blanszujemy we wrzątku przez kilka sekund i odsączamy z wody.
    Wszystkie składniki warstwowo układamy w salaterce. Kolejno:
    groszek, seler, polewamy majonezem z jogurtem, potem dodajemy ogórki, paprykę, białka od jajek, por, polewamy majonezem z jogurtem, doprawiamy pieprzem i solą, jabłka, ser, żółtka i na koniec pokrzywę, solimy oraz posypujemy szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pokrzywa Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować