Ciasto Fale Dunaju

2.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Stary, sprawdzony przepis sprzed lat, czyli... pyszne ciasto z jabłkami.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    •jajka 5 sztuk
    •cukier 250 g
    •margaryna mleczna 200 g
    •mąka pszenna 300 g
    •mleko 4 łyżki
    •proszek do pieczenia 3 łyżeczki
    •jabłka 1 kg
    •kakao 2 łyżeczki

    masa budyniowa:
    •mleko 1/2 litra
    •cukier waniliowy 1 opakowanie
    •cukier 1/2 szklanki
    •mąka pszenna 3 łyżki
    •mąka ziemniaczana 2 łyżki
    •masło 200 g
    •wódka czysta 1- 2 łyżki

    polewa czekoladowa:
    •kakao 4 łyżki
    •cukier 150 g
    •margaryna 100 g
    •woda 10 łyżek
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Ciasto fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fale Dunaju- przed włożeniem do piekarnika 1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwając jednocześnie gniazda nasienne.
    Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i po 2- 3 łyżki cukru. Masę miksujemy na wolnych obrotach.
    Jeżeli masa jest już jednolita, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, pod koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy kakao.
  • Fale Dunaju- po upieczeniu 2. Spód formy na ciasto smarujemy odrobiną margaryny, wykładamy papierem do pieczenia. Do brytfanny wlewamy jasne ciasto, na nie w niewielkich odstępach, za pomocą łyżki, wykładamy porcjami ciasto ciemne.
    Na cieście kakaowym układamy ćwiartki jabłek. Formę wkładamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy 40- 45 minut.
  • Fale Dunaju 3. Teraz czas na przygotowanie masy. W niewielkiej ilości mleka rozprowadzamy dwa rodzaje mąki. Resztę mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlewamy zawiesinę z mąki. Przed połączeniem zawiesiny z mlekiem hartujemy ją kilkoma łyżkami gotującego mleka, aby nie było zbyt dużej różnicy temperatur między mlekiem a zawiesiną. Po wlaniu zawiesiny do mleka całość dynamicznie mieszamy, aż powstanie gęsty budyń.
    Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń, nadal ubijamy. Na koniec dodajemy odrobinę alkoholu. Całość starannie mieszamy.
  • Smacznego :) 4. Na upieczone i wystudzone ciasto rozsmarowujemy masę. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (143 ocen)

fale dunaju

To może cię zainteresować