Bardzo delikatna i smaczna sałatka.Można ją podawać jako przystawkę przed daniem głównym lub jako danie do zimnego bufetu.Polecam na wieczór sylwestrowy lub kolację walentynkową.
Składniki:
1 duży filet z kurczaka
1 puszka ananasów
2 szt.kiwi
20 szt.winogron różowych
6 szt.moreli suszonych dużych miękkich
2 łyżki rodzynek dużych Jambo
10 dkg. płatków migdałowych
3 łyżki majonezu
Sałatka koktajlowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet umyć i ugotować do miękkości w wodzie przyprawionej solą i przyprawa uniwersalna,przestudzić i pokroić w średnia kostkę.
2.Kiwi umyć,obrać i pokroić w ćwierć talarki.Winogrona umyć,przekroić na ćwiartki,usunąć pestki.Krążki ananasa pokroić w mniejsze kawałki,morele i rodzynki w zapałkę.
3.Wszystkie składniki przełożyć do miski,wsypać płatki migdałowe,przyprawić do smaku pieprzem /soli już nie sypać/ włożyć majonez i delikatnie wymieszać.
4.Gotową sałatkę przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika,wstawić na 2 godz.do lodówki celem wymieszania się smaków.Przed podaniem wyłożyć na mniejsze półmiski lub salaterki,ozdobić w/g uznania.
Komentarze